Gr / En  
Διπλώματα ευρεσιτεχνίας

Απορροφητικές διατάξεις

Προορισμός: Απορροφητικές διατάξεις με κυψέλες απορρόφησης τύπου πτερυγίων διαφόρων τύπων, ανάλογα την περίπτωση εφαρμογής, για τη δημιουργία κρηπιδωμάτων ή και αποβάθρων, που απορροφούν τους θαλάσσιους και «πλοιογενείς» κυματισμούς με εφαρμογές σε υπάρχοντες λιμένες, προβόλους, παραλιακά κρηπιδώματα, αλλά και στην κατασκευή νέων.
Τεχνική περιγραφή & χαρακτηριστικά
Στα περισσότερα λιμάνια της χώρας μας και όχι μόνο παρατηρείται ένα φαινόμενο, το λεγόμενο αντιμάμαλο: Κυματική ενέργεια που εισέρχεται εντός του λιμένα είτε απ’ ευθείας, διότι τα στόμια είναι ανοικτά σε ορισμένους καιρούς, είτε εμμέσως μέσω περίθλασης των κυμάτων, εγκλωβίζεται στη λιμενο-λεκάνη. Δεδομένου ότι τα κρηπιδώματα εντός των λιμένων σε ποσοστό που προσεγγίζει το 100% είναι κατασκευασμένα με κατακόρυφα μέτωπα, οι κυματισμοί ανακλώνται σε αυτά και συμβάλλουν με τα επερχόμενα κύματα δημιουργώντας στάσιμα κύματα. Κοντά στα κρηπιδώματα δημιουργούνται κύματα («clapotis») που καταπονούν τα σκάφη, υποσκάπτουν τις κατασκευές δημιουργώντας ανασφαλείς καταστάσεις και προξενούν σωρευτικές ζημιές στις κατασκευές.
Ανάλογα φαινόμενα δημιουργούνται σε παραλιακά κρηπιδώματα που κατά κόρον κατασκευάζονται σε παραλιακούς
Δήμους και κοινότητες πολλές φορές ως μέρος ευρύτερων σχεδίων ανάπλασης.
Μια ειδική περίπτωση προβλημάτων αφορά σε παράκτιες περιοχές όπου ανοικτά διέρχονται ταχύπλοα σκάφη δημιουργώντας έντονο κυματισμό που πλήττει τις περιοχές αυτές προξενώντας στην καλύτερη περίπτωση ενόχληση.
Οι απορροφητικές διατάξεις που αναπτύχθηκαν από την «ΟΕΣ» σκοπό έχουν την απορρόφηση της κυματικής ενέργειας είτε πρόκειται για θαλάσσια κύματα, είτε πρόκειται για κυματισμούς που δημιουργούνται από τη διέλευση πλοίων (πλοιογενείς κυματισμοί).
Η απορρόφηση της κυματικής ενέργειας αποτρέπει την ανάκλαση του κυματισμού, την εμφάνιση κυμάτων clapotis και τη δημιουργία αντιμάμαλου, φαινόμενα από τα οποία πάσχουν όλα σχεδόν τα λιμάνια της χώρας και εν γένει οι κατασκευές αυτού του τύπου.
Πεδίο εφαρμογής
Οι απορροφητικές διατάξεις μπορούν να εφαρμοστούν σε υπάρχουσες κατασκευές, λιμένων, παραλιακών κρηπιδωμάτων, προβλητών κλπ. Μπορούν όμως να ενσωματωθούν και στην κατασκευή νέων λιμένων και παρόμοιων εγκαταστάσεων και να χρησιμοποιηθούν για τη προστασία παραλιών, παραλιών εγκαταστάσεων και δρόμων από τη διάβρωση.
Μορφή και τρόπος εγκατάστασης
Τα απορροφητικά στοιχεία συνίστανται σε κατασκευές διαφόρων μορφών και τρόπου κατασκευής, που ενσωματώνουν κυψέλες απορρόφησης κυματισμών, όπως και στους πλωτούς κυματοαπορροφητές
Βασικοί τρόποι κατασκευής είναι:
  • Τεχνητοί Ογκόλιθοι (ΤΟ) εκ σκυροδέματος, κοίλης κατασκευής με ενσωματωμένες κυψέλες απορρόφησης
    .
  • Μοναδιαία τμήματα απορροφητικού κρηπιδώματος που εδράζεται πάνω σε ΤΟ βάσης
  • Πλωτό μοναδιαίο τμήμα με κατακόρυφα αγκυροβόλια και περίσσεια άντωσης
Παράγωγα μοντέλα
Οι διατάξεις απορρόφησης μπορούν να τυποποιηθούν σε τρόπο που να παράγονται συγκεκριμένα τμήματα που συνδεόμενα δημιουργούν την επιθυμητή μορφή του κρηπιδώματος, του προβλήτα κλπ.

Μπορούν όμως εύκολα να διαμορφωθούν και να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του εκάστοτε έργου. Η προσαρμογή αφορά και τις γενικές διαστάσεις των τμημάτων, αλλά και τις κυψέλες απορρόφησης ανάλογα με τις αναμενόμενες κυματικές συνθήκες.

Ημ/νια επεξεργασίας: 01/09/2011